BURSA YILDIRIM İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

MUNIA 2018 GÖRKEMLİ BİR AÇILIŞLA BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİNDE BAŞLADI

MUNIA 2018 GÖRKEMLİ BİR AÇILIŞLA BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİNDE BAŞLADI

   Bursa İpekçilik Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin bu sene ikincisini hazırladığı Model Birleşmiş Milletler Konferansı, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Eğitim Politikaları Daire Başkanı İhsan ERKUL, İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger, Bursa Teknik Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Azam AY, Bursa Teknik Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanı Yener EMER, Bursa Büyükşehir Belediyesi Sosyal ve Kültürel İşler Daire Başkanı Numan ŞEKER, Yıldırım İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa SEVİNÇ, Osmangazi İlçe Milli Eğitim Müdürü Gürhan ÇOKGEZER, Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Muharrem TÜFEKÇİ, Dernek İpekçilik Başkanı Yavuz ÜNLÜ, Bursa Teknik Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Murat BAYRAK, İpekçilik Anadolu İmam Hatip Lisesi Aile Birliği’nin katılımıyla Bursa Teknik Üniversitesi Mimar Sinan Kampüsünde görkemli bir açılış töreniyle başladı.

   19-20-21 Ekim tarihlerinde olmak üzere 3 gün sürecek olan etkinlik boyunca 9 farklı ülkeden, 26 farklı şehirden ve 21 farklı okuldan yüz elliyi aşkın katılımcı Model Birleşmiş Milletler çalışmalarında 5 farklı komitede çalışmalar yapacak. Bursa İpekçilik Anadolu İmam Hatip Lisesinin 2017 Ekim ayında ‘’Ya Şimdi ya Hiç’’ temasıyla yaptığı MUNIA, bu yıl ‘’Gerçeği Ortaya Çıkar’’ sloganıyla tamamı İngilizce olarak gerçekleştirilmekte.

   Konferans boyunca öğrencilerden oluşan Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyi delegeleri, Güney Çin Denizi’ndeki Spratly Adaları’nın paylaşımı üzerinde tartışacakken; Sürdürülebilir Kalkınma Komitesi, geleneksel ve modern tarım yöntemlerini karşılaştırıp, GDO kullanımını etik açıdan inceleyecek. Bunun yanı sıra, İslam İşbirliği Teşkilatında Körfez Krizinin Orta Doğu’ya olan olumsuz etkilerinin en aza indirgenmesi, Astana Görüşmelerinde ise savaş sonrası Suriye’sinin inşası üzerine yoğunlaşılması hedefleniyor. Birleşmiş Milletler Kadın Birimi ise kadının sosyal hayatta ve iş hayatında haklarının korunması adına dünyanın önde gelen kadın hakları aktivistlerini bir araya getiriyor. Hararetli tartışmaların yer alacağı oturumların ardından delegeler kurdukları ittifaklar neticesinde, özgün ve çağdaş fikirlerini kapsayan yasa tasarılarının altına imzalarını atacaklar. 

 

Yabancılaşmadan Yabancı dil öğrenecekler

Açılış ve selamlama konuşmalarında Okul Müdürü Mustafa YİĞİT:

 “Geleceğe yön verecek gençlerin hızla değişen dünyanın değişen kurallarını yerinde takip edip değişimlere yönelik stratejiler geliştirmek zorunda olduğunu biliyoruz. Şimdi başlattığımız MUNIA’18 değişim karşısında yeni stratejiler geliştirmeyi, devletlerarası ilişkilerin ve iletişim öğrenildiği en önemlisi yabancılaşmadan yabancı dil öğrenmeyi, değerlerini yitirmeden dünyayı anlamayı sağlayacak önemli bir etkinliktir.” dedi.

 

Bugünün öğrencileri 2040’lı yılların 2050’li yılların dünyayı yöneten liderleri olacaklar

  Konferansın açılışında konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger:

‘’Şu an hitap ettiğimiz öğrenci topluluğu 2040’lı yılların 2050’li yılların dünyayı yöneten liderleri olacaklardır. Bu toplantılarda temel amacımız tanımları, anlamları eşleştirmektir. Hz. Mevlana’nın güzel bir sözü var. Diyor ki; aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguları paylaşanlar anlaşabilir. Aslında buradaki toplantının esası Dünyanın geleceği noktasında, ülkemizin geleceği noktasında insanların aynı dilden ziyade aynı duyguları paylaşma noktasına ulaşmasını sağlamaktır. Bunun dışında öğrencilerimize katacağı ciddi faydalar var. Sosyalleşme, kültürel birlikteliği yakalayabilme, özgüven kazanma, kendi ayakları üzerinde durabilme, kendi görüşünü ifade edebilme ve karşıdakinin görüşüne saygı duymayı daha iyi idrak edebilmek gibi.’’ dedi.

 

“Asrın ihtiyaçlarını müdrik, Doğu’yu ve Batı’yı bilen münevverdir.’’

  Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Eğitim Politikaları Daire Başkanı İhsan Erkul ise yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Sevgili gençler; dünya o kadar hızlı değişiyor ki, teknoloji o kadar hızlı ilerliyor ki, kitle iletişim araçları o kadar hızlı bir evrim geçiriyor ki, artık dünyanın bir ucundaki bir hadise dünyanın öbür ucundaki ülkeleri ve insanları da ilgilendiriyor. Celalettin Ökten’in söylediği gibi “Asrın ihtiyaçlarını müdrik, Doğu’yu ve Batı’yı bilen münevverdir.’’ Yani, bu günün ihtiyaçlarını idrak etmiş, doğuyu da bilen batıyı da bilen bir nesil yetiştirmemiz gerekiyor. İşte biz bugün bunun için buradayız. Bizler Bakanlık olarak temsil kabiliyeti yüksek, kendi kültürünü merkeze alan, ama diğer kültürlerle de barışık, mazlumun yanında, Hakk’ı söyleyen, ruh sağlığı yerinde, özgüveni tam, iyiliği emreden, kötülükten de insanları uzaklaştırma noktasında gayret gösteren, ufku geniş bir nesil yetiştirmeyi hedefliyoruz. Arakan’da Filistin’de, Orta Doğu’da yapılan zulümlere karşı bizim de geçmişten aldığımız güçle söyleyecek sözümüz var. İşte Bursa İpekçilik Anadolu İmam Hatip Lisemiz ve sizlerin katılımıyla bu program burada bunun gerçekleşmesi için yapılacak.” dedi.

Bursa Teknik Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu Müdürü Murat BAYRAK:

“Bugün burada dünyanın sorunlarını kendi sorunları gibi düşünen, onları Peygamber Efendimizin de dahil olduğu “hılfu’l-fudul”da olduğu gibi adalet meclisin bir ferdi gibi adil çözümler üretecek gençlerle bir arada bulunmaktan onur duydum.” dedi.

 

MUNIA18 Genel Sekreteri Şeyma ÇAKAR:

“Bugün burada bulunan ve programa katılan gençler geleceğin liderleri olacaktır. Tüm komitelerin çalışmalarını resmi olarak başlatıyorum.” dedi. 

 

Programın açılış programı katılımcıların ve delegelerin de yer aldığı toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi ve kapalı oturumla sadece delegelerin katıldığı komite çalışmalarına geçildi.

 

 

22-10-201822-10-201822-10-201822-10-201822-10-201822-10-201822-10-2018

Şükraniye Mah.7.Mercan Sok.No.3 YILDIRIM/BURSA - (TEL1) 0224 329 85 05 (TEL2) 0224 329 32 35 (TEL3) 0224 329 82 84 (TEL4) 0224 329 02 33

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.